Warning: Creating default object from empty value in /storage/content/73/117373/bliartist.se/public_html/wp-content/themes/canvas/functions/admin-hooks.php on line 160

Talangtävlingar- syfte och funktion

Jag jobbar mycket med talangtävlingar under Lingman & Co’s regi. Jag har sedan minst 20 år tillbaka erfarenhet av artist och talangtävlingar. Ofta får man höra att det inte ska tävlas i musik, men vi älskar det- eller hur? Spänningen, adrenalinet, röstningen, förberedelserna och själva dagen med stort D- genomförandet. Idol, melodifestivalen, så ska det låta eller talang är kanske program som du gillar att titta på, diskutera, följa och få inspiration ifrån?
Det vi däremot gärna vill är att stå på scenen, i alla sammanhang vi kan.

Jag kan hålla med om att man inte ska tävla i musik men jag tycker att tex melodifestivalen är mycket trevligt att följa, utan tävlingsmomentet skulle nog mello bli ganska platt? Visst har alla olika musiksmak och vissa låtar kanske inte passar in fast de ändå är bra och visst är det tråkigt för den som kommer sist/ får minst röster. Men det är liksom lite spelets regler och ger man sig in i leken…. Eller hur?

Talangtävlingar är egentligen samma sak. Utan tävlingsmomentet skulle det bli ett uppvisningsprogram vilket kanske inte involverar publiken på samma sätt?

Artist och talangtävlingarnas syfte är att skapa en scen för unga talanger, en möjlighet för den som vill att få stå på scenen, att få visa upp sig men framförallt att få utvecklas i sitt artisteri.

Det är förstås ett faktum att ALLA typer av scener och ALLA typer av publik är viktiga att kunna hantera om man vill bli artist. Stora som små, publikhav eller enstaka människor som av någon anledning är där. Om det är två eller två tusen personer du ska övertyga spelar ingen roll. Den gången det är två kanske är den viktigaste? Man vet aldrig:)

Om du får en möjlighet att använda talangtävlingarnas scener ska du ta den så många gånger du kan! Öva, öva, öva- det är så vi utvecklas.

Använd dessa tillfällen till att experimentera med olika framträdanden, låtar, stilar, tonarter, och språk. Det är otroligt värdefullt och inget du bör/ kan göra som officiell artist. Då bör du hittat din artistiska profil. Det är förstås inte så att alla som vill sjunga måste ha en artistisk profil, du kanske vill köra, göra shower eller spela teater och musikal där rollerna kan variera, men ändå är det enligt mig viktigt att hitta just det du är bäst på. Det är först då man kan ”briljera” i sin genre. Det är nog också så att de allra flesta i tävlingen vill bli just artister, vara med i melodifestivalen, släppa skivor och åka på turné? (Jag kommer skriva mer om detta i ett annat inlägg senare som belyser just dessa drömmar och mål som många vill uppnå. Man får inte glömma syftet! Ofta vill vi en massa, utan syfte, vilket kan hämma eller förlänga vägen dit! )

Tävlingsmomentet har alltså inget syfte? Det kan det ha, ibland. Men det är inte det primära syftet. Det kan vara bra att vinna en tävling och det kan vara mindre bra, varför?

Om man vinner en riksfinal kan man inte tävla igen i samma tävling vilket kan innebär färre tillfällen att kunna stå på scenen!

Om man bara vinner och får positiv feedback är det svårare att utvecklas, alla måste utvecklas annars stannar vi.

Den som inte vinner får kanske en till chans snabbare att stå på scenen.

Skönt för självförtroendet! Om man har lägre självkänsla blir detta väldigt tydligt. Men kom ihåg att någon kan vara minst lika nöjd med en andra plats eller ingen placering alls om självkänslan är hög!

Man får sjunga igen i dagsfinal och riksfinal

Man kanske får vara gästartist eller göra andra framträdanden som ”artist”

Risk att man blir kaxig, inte vill tävla igen för att man vunnit en gång, typ: nej, jag tävlar inte längre- inget för mig. Varning! Jättedumt! Alla tillfällen på scenen är bra tillfällen! Man blir INTE på något sätt” för bra ”för att tävla.

Flera tävlingar ger mer rutin.

Flera motgångar ger bättre förutsättning för utveckling.

Visst kan det kännas jobbigt att ”aldrig” vinna. Eller kanske ännu värre att vinna och sedan inte, men jag lovar att det inte alltid är de som vinner som ”lyckas” bäst! Ofta kan det vara de som får kämpa, som ger sig tusan på att de kan, de som vill mest- kommer längst!

Amy Diamond vann inte finalen av stjärnskott, Hilda Stenmalm tävlade i 6 år innan hon vann sin final, Eric Saade fick se sig besegrad av tex Anniela som medverkade i mello med ”elektrisk” i Jokerfinalen.

Vinsten är aldrig det viktigaste likväl som vinsten inte ger någon fribiljett till stjärnorna! Det är upp till dig och det är du som bestämmer! Kom ihåg- den som vill mest, kommer längst!

Glöm aldrig att vara tacksamma mot alla arrangörer som köper in våra talangprogram. De väljer dessa istället för en signeringsartist eller ”kändis”. Det är de som skapar scenerna för alla unga talanger, så kom ihåg att tacka dem då och då.

Följ oss här!

Via facebook, twitter och Youtube

, ,