Warning: Creating default object from empty value in /storage/content/73/117373/bliartist.se/public_html/wp-content/themes/canvas/functions/admin-hooks.php on line 160

Låtval

Måste tyvärr gnälla lite- tycker inte om det men det finns ett problem som är ganska enkelt att åtgärda:)

Jag gör många artisttävlingar per år, har inte räknat på det men oftast flera per vecka, nästan varje vecka hela året. Det är galet så mycket talang det finns i landet och så många duktiga artister som kommer fram, ofta genom dessa tävlingar! Imponerande och ni är alla fantastiska.

MEN, det finns ett problem och det är många av era låtval. Speciellt nu under sommaren när Lingman & co gör Popkorn 2011 är detta tydligt. Jag förstår att man gärna vill sjunga en låt som man känner för och som man tycker är bra, men måste det vara så svåra låtar?! Och måste det vara ballader? Nu gäller detta förstås inte alla så ta inte åt er personligt. Men jag tror att lite tips kan sitta på sin plats. Jag vill också poängtera att det finns vissa typer av låtar där nedanstående tips inte passar in och det finns typer av artister som dessa inte gäller, men det är generella tips som jag tror ni kan ha användning av.

Tänk på detta när ni väljer låtar:

Gör jag låten lika bra eller bättre än originalet?

Kanske blir svårt med en Celine Dion låt? Eller kanske gör du den å ett eget sätt och inte härmar Celine, då kan det gå. Men varning!

Kopiera inte sättet att sjunga låten på

( en låt som är superpoppis i sommar är Adeles ”Rolling in the deep”, inte så att ni som gjort den inte gjort det bra men man behöver inte sjunga den på samma sätt som henne, eller hur?)

Längden på låten!

Superviktigt! Det finns en anledning till att schlagerlåtar ska vara tre minuter tror jag. Publiken tröttnar om låten är längre och det är dessutom svårt att ha fullt fokus och bära en låt som är fem minuter. Hela framträdandet kan förstöras med för långa mellanspel eller fem refränger på slutet. Kanske två eller tre höjningar i låten som man inte klarar av? blir det ansträngt eller vet du inte hur du ska lägga upp de sista två minuterna? tänk om! byt låt eller fadea den på ett snyggt sätt. Har man en bra programledare på plats kan man be den att bryta på lämpligt ställe. Eller be någgon om hjälp att göra om låten.

Tonart

Det är förstås svårt att hitta låtar på bakgrund som passar perfekt till rösten. Återigen är det säkert svårare med låtar som riktigt proffsiga sångerskor eller sångare sjunger. Låten måste passa rösten hela vägen. Det får inte finnas några toner man inte klarar av. Oftast är det inte de höga tonerna som är det största problemet-utan de låga i mellanpartier eller verser. Det räcker inte att man gör refrängen bra, klarar man inte de låga verserna eller inledningen, tänk om och byt låt! Även om du tycker låten är superbra och om du sätter vissa delar av den är det bättre att ta en annan låt som du hanterar på alla toner. Be annars någon kunnig person inom musik om hjälp att ändra tonart eller att ändra i melodin. Du kanske kan göra det själv också, testa att sjunga på ett annat sätt. Tänk inte tjej och kill låtar, kanske kan du göra ( som tjej) en låt som en kille gör om du har lågt register. Då blir det definitivt inte kopior heller!

Texten

Har du gjort en textanalys? Vad är det du förmedlar? Klarar du alla engelska uttal? Passar texten dig och din ålder? Hela framträdandet måste kännas äkta.

Sist men inte minst!

Är jag underhållande

Passar min låt i det sammanhang jag ska framföra den i, vart ska jag befinna mig och vilken är publiken? Kommer de att lyssna och gilla låten? Är den rolig eller intressant att höra på, eller har den framförts för många gånger? Ofta är det alla fall 80% ballader i tävlingarna. Kan jag då välja något som sticker ut?

Passar låten mig?

Den låt du framför måste passa dig. Vi letar efter nya artister. Det är toppen att prova olika typer av låtar, det är inte det jag menar. MEN försök att hitta en profil. Gör dem i din” anda”.

Exempel på bra låtval och vem som valt dem:

Sannah Johansson- ” Sanna vänner” med Carola. Svenska, jättebra. I tävlingen stjärnskott- perfekt målgrupp för låten och passande text.

Angelina Pavanelli- ”Sattelite”. En låt som passar Angelinas artistiska uttryck perfekt.

Eric Saade-” Manboy”. Många tyckte att Eric skulle göra Headlines som Alcazar fick tillslut. Hade nog sett annorlunda ut för Erics del idag?

Hilda Stenmalm-” Here u come again”. Hildas första vinst efter 7 års tävlande. Stjärnskott 2009. Gör den på sitt eget sätt, countryinspirerat vilket passade perfekt. Ingen kopia av Dolly Parton och mycket glädje. Hilda hittade sin ”profil”.

Alice Mattson- ”en sång för jorden” av Rasmus Eriksson. Visst, specialskriven men passar henne perfekt.

Roshanak- ”Alone” med Celine dion för att hon KAN hantera den.

Charlie Ebert - ”Hold me now”, visserligen en ballad på ett charmtroll men det som händer här är att låten lyfter och får mer känsla. En klassiker som alla känner till och gillar. Charlie gör den charmigt och får alla att smälta. Ganska enkel låt som är en fördel.

Ebba Knutsson- ”son of a preacher man”- soul som Ebba bemästrar, ganska kort låt med mycket känsla och fart.

Sara Varga- ”Spring för livet” med spröd och känslosam röst vore det ganska knasigt om Sara sjöng Rolling in the deep. Saras fördel är att hon gör egna låtar, det kan säkert många av er också!

Omar Rudberg – ”Hero”. jätteroligt att han gör den på sitt sätt och att det egentligen är en ”tjejlåt”.

Vart hittar man låtarna

Överallt! googla, sök, kolla gammal filmmusik. Leta inte bara bland nya låtar. Kolla lite 60 tal eller kanske 70 tal. Kolla klassiker eller äldre samlingsskivor. Testa och testa! Hör av er om ni vill ha hjälp:)

Följ oss här!

Via facebook, twitter och Youtube

, , ,