Warning: Creating default object from empty value in /storage/content/73/117373/bliartist.se/public_html/wp-content/themes/canvas/functions/admin-hooks.php on line 160

Hantera motgångar med styrka- framgångsrecept att spara!

Ibland går det inte som man vill, eller hur?

Vissa dagar blir helt fel, vissa saker lyckas man inte med som man hade tänkt och ibland får man negativa besked när man hoppats på annat.

I nöjesbranschen är detta väldigt definitivt. Man blir vald eller inte. Många castingar, tävlingar, provspelningar. Tänk också på alla skådespelare! Det finns en roll som många söker och gång på gång blir man avvisad. Kanske det allra jobbigaste är om man är så där ruggigt nära, men ändå faller på målsnöret.  Allt känns jobbigt, man blir arg eller ledsen, sen börjar frågorna komma ( i värsta fall också från alla håll):

Vad gjorde jag fel? Hur skulle jag gjort? Varför och hur kunde det bli så här?! Hur tänkte de nu?

Varning! Ställ inte de här frågorna, det finns oftast inga svar. Troligtvis är sanningen också den att du inte gjorde några fel och att du inte hade kunnat göra på ett annat sätt. Du gjorde din grej, som kändes rätt då, tyvärr var det inte vad som söktes. Detta innebär inte att du ska ändra allt och göra om. Nästa gång kanske det du gör är precis rätt i tiden.

Detta är ett ämne som det skulle behövas en hel handbok i, men för tillfället följer nedan några tips på vad jag anser vara bra sätt att hantera motgångar på:) Jag gillar egentligen inte att kalla det motgångar, men för enkelhetens skull får de heta så just nu och då menar jag att åka ur en tävling, casting eller liknande, eller att få ett nej på något man sökt, kanske en roll eller ett jobb helt enkelt.

Ta det aldrig personligt! När man är artist eller offentlig person måste man kunna skilja på sin prestation och sin person. Du är den du är men dina prestationer kan variera! Glöm aldrig det.

Var lite ”ödmjukt kaxig”! Anledningen att jag kallar det så är att jag anser att man aldrig ska vara kaxig, men man kan ”fuska” lite med sig själv i tankarna. Säg till dig själv; – synd för dem! nu kommer jag få göra något ännu bättre! eller – nästa gång kommer jag knäcka! Ha lite tålamod och tro på att det du vill ha kommer till dig, när det är dags!

Vägra se det som en motgång! Man har väl alltid fått höra att det inte finns framgångar utan motgångar, eller hur? Om man inte stöter på motgångar kan man inte utvecklas. Detta stämmer förstås, men det är inte alltid vad vi vill höra. Allafall inte nu:) Därför kan det hjälpa att inte ens se det som en motgång. Det kanske var meningen? Något bättre ska komma och detta var inte vad jag var ämnad att göra just nu.

Se det som en extra chans! Nästa gång kommer du vara ännu mer förberedd, för du ger väl inte upp? Du vill, eller hur? Då kommer du att lyckas!

Världens bästa skola, tack för att jag får lära mig i tid! Ja det är helt sant. Det kommer att komma många nej, många besvikelser och mycket projekt som planeras men aldrig blir av. Nu vet du hur det känns, vänj dig vid att känna på känslan och vända den till något bra, till styrka. Tänk vad skönt när du lärt dig skillnaden! Du är nämligen fullt ansvarig för hur du tolkar situationen samt vilka känslor du får. Mamma, pappa, nära, kära, vänner och lärare kanske påverkar dig för de blir besvikna och ledsna.  Men du behöver faktiskt inte bli det själv. Oftast blir de närmsta ledsna för de tycker synd om. Men det allra bästa är att inte tycka synd om sig själv. Var istället tacksam för ”världens bästa skola” – erfarenheterna som du just fått.

Det absolut viktigaste redskapet för att kunna hantera detta är SJÄLVKÄNSLA, hur du ser på dig själv! Mer om detta och hur du på ett relativt enkelt sätt kan öva upp denna kommer. Som jag skrev innan är det superviktigt att kunna skilja på prestation och person. Prestationerna varierar men du är ändå du!

Följ oss här!

Via facebook, twitter och Youtube

,