Warning: Creating default object from empty value in /storage/content/73/117373/bliartist.se/public_html/wp-content/themes/canvas/functions/admin-hooks.php on line 160

Ge och ta kritik- en förutsättning för utveckling.

Vill man utvecklas och komma någonstans är det mycket viktigt att både kunna ta och ge kritik

Alla reagerar vi olika på kritik. Du har säkert märkt detta men kanske inte reflekterat över det?

En del personer har lättare att ta emot kritik medan andra försvarar sig eller reagerar konstigt tillbaka!

Ibland kanske du själv blir ifrågasatt, påhoppad- alltså kritiserad och ibland får du beröm, alltså blir kritiserad på ett positivt sätt. Reagerar du själv också olika på detta beroende på vem det är som säger till dig? Antagligen! Det är förstås helt beroende på hur de säger, vad de säger och på vilket sätt.

Kritik är ett jättestort ämne som kan vara lite klurigt att förstå sig på. I grund och botten handlar det om självkänsla. Har vi en stark självbild, kan vi oftast ta alla typer av kritik. Har vi en låg självkänsla blir det oftast jättejobbigt både med positiv och negativ kritik. Vill man utvecklas och komma någonstans är det mycket viktigt att både kunna ta och ge kritik. Framförallt i artistbranschen bör man vara proffs på detta. Varför? Jo, i denna bransch kommer du att bli kritiserad, oavsett! Därför bör du lära dig att hantera kritiken på rätt sätt och se den som en positiv chans till utveckling.

Det finns för och nackdelar med kritik så klart! Tyvärr är många väldigt dåliga på att ge kritik och då kan kritiken verkligen svida och göra ont. Men kom ihåg att det alltid är dina prestationer som kritiseras, aldrig du som person. Försök att inte ta åt dig av kritik som är obefogad, utan se kritiken för vad den är. Finns det något i den jag kan använda mig av för att bli ännu bättre, för att utvecklas ännu mer, för att få superkraft?

Här är några fördelar med att kunna ta och ge kritik:

Snabbare utveckling- om du kan ta emot den kritik du får kan du snabbt överlägga vad du kan använda i kritiken för att förbättra/ förändra/ utveckla din prestation. Du kanske också får en spark i baken att ta tag i just detta. Vi vill ju utvecklas hela tiden, eller hur? Det är inte alltid lätt att se själv vart vi ska börja. 

Omtyckt- när man kan ta emot men också ge kritik bli man automatiskt mer omtyckt. Du är ärlig, säger vad du tycker på ett bra sätt. Det är lätt att säga åt dig vad du behöver förändra, vilket innebär att folk ”törs” ge dig feedback. Om du tex börjar gråta för att du tycker att kritiken sårar dig vågar kanske ingen kritisera dig tillslut av rädsla för att göra dig ledsen. Blir du arg? Samma sak, räkna inte med att få någon kritik nästa gång!

Du behöver inte försvara dig!  -visst kan det vara jobbigt ibland när en del bara ska komma med ursäkter så fort du säger till dem om något?! – ja just det men det var för att jag sov så dåligt, – nej det hade jag missat, ingen har sagt till mig, – men det är ju för att Karin gjorde det!, osv, osv… Om man är bra på att ta kritik behöver man faktiskt inte förvara sig på detta sätt. Är det något man inte håller med om kan man kanske förklara varför, men detta försvarande är ganska jobbigt, visst?

Här kommer mina bästa tips på hur man på ett konkret sätt kan öva på att ge och ta emot.

TA EMOT

 • Som ni säkert vet är många mycket dåliga på att ge kritik! Regel nummer 1 är därför att försöka hitta det du kanske kan använda dig av i kritiken och inte fokusera på sättet kritiken levereras på.
 • Lyssna alltid på kritiken, kom inte med invändningar, försvara dig inte och gå INTE till motattack. Håller du inte med kan du givetvis invända, se nedan!
 • Man måste förstås inte alltid hålla med om kritiken, den kan förstås vara obefogad. Men när du lyssnat och ändå vill invända så kom ihåg att lämna dina synpunkter på ett ”bra sätt” och utgå alltid från dig själv! tex- jag känner.. eller- som jag ser det…
 • Tänk alltid på att du kan lära dig massor av kritiken, även om den är överdriven. Se den som en chans till utveckling! Ju mer kritik desto mer fördel! Då vet du vad du kan tänka på att förbättra. Fördel mot tex konkurrenterna- eller hur?
 • Om man bara får positiv kritik kan man inte utvecklas- keep that in mind:)
 • Om du ändå känner dig anklagad eller illa till mods kanske det är något du inte förstår i kritiken, be den andre förklara!
 • Igen- ta ALDRIG kritik personligt, oftast handlar kritiken om din prestation. Inte om dig som person. Handlar den om dig som person är det vad den andre uppfattat i ditt beteende. Detta beteende kan du alltid ändra på- om du vill.
 • Tänk också på att du ska kunna ta emot positiv kritik! Detta glömmer man ofta! Säg tack:) Ett exempel på detta är när någon säger – vad fin tröja du har och du svarar- men nej, din e finare! Eller – vad fint hår du har! – nej fy, ditt är mycket finare. Tråkigt eller hur? Du behöver inte alltid säga något tillbaka- hur ärligt känns det? Ta emot och säg tack, men glöm inte heller att ge andra beröm. Spontant och ofta!

GE

 • Vad har du för syfte med att ge kritiken? Det ska du alltid vara säker på innan du kritiserar någon. Är det för att hjälpa? Bra, då är det ok!
 • Vad vill du med kritiken? Är det möjligt för den du kritiserar att fixa detta?
 • Är du säker på din sak? Är dina åsikter de rätta?
 • Skilj på person och agerande! Person ska få beröm och agerande kritik!
 • Kritisera inte någon framför andra, gör det enskilt.
 • Tänk på hur du formulerar kritiken! Detta kan vara avgörande för hur personen kan ta emot. Ställ gärna kritiken som en fråga. – Du har inte funderat på att byta ut den låten till något med mer drag? Hur tror du det skulle bli om du testade att be om ursäkt osv… Eller så här! säg inte: -Vad slarvig du är som inte tog med den!! säg istället: -jag uppfattar det som nonchalant att du inte tog med…
 • Bästa regeln för att ge kritik är en enkel tre-formel:  1. positivt 2. negativt/vad som ska förändras 3. positivt. Då kan det låta så här: – Jag tycker att du är grym på sjunga/ diska/ etc, Du kanske skulle tänka på att inte blunda när du sjunger / kasta ner glasen i diskhon / , dina ögon är ju fantastiska så man vill se dem/ men jag är glad att du diskar:)

Följ oss här!

Via facebook, twitter och Youtube

,